Sokolik kucharz

TARTALETKI Z KABANOSKAMI

Składniki

  • 1 opakowanie kabanosków wieprzowych z dodatkiem cielęciny Sokoliki 
  • 1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie śmietany 22%
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Ciastem wyłożyć foremki do tartaletek (jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy upiec jedną dużą tartę). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 5 minut. 
  • Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. 
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać cebulę oraz paprykę i smażyć przez chwilę, by zmiękły. Jajka zmiksować ze śmietaną. 
  • Na podpieczonych spodach rozłożyć podsmażone warzywa oraz kukurydzę. Na składniki wyłożyć pokrojone na kawałki kabanoski. Całość zalać masą jajeczną i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-35 minut na złoty kolor. 
Sokolik koszykarz