Sokolik kucharz

PARÓWKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki

  • 1 opakowanie parówek Sokoliki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 jajko
  • czarny sezam do posypania

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Parówki przekroić na pół. 
  • Ciasto rozwinąć i pociąć na 12 prostokątów tej samej wielkości. 6 prostokątów posmarować musztardą, tak aby z każdej strony pozostał 1 cm suchego brzegu. Następnie na wszystkie posmarowane kawałki wyłożyć po 2 połówki parówek. 
  • Pozostałe prostokąty ponacinać, pozostawiając 1 cm nienaruszonego ciasta, a następnie przykryć nimi parówki. Za pomocą widelca skleić brzegi ciasta. 
  • Wszystkie kawałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchy posmarować zmiksowanym jajkiem i posypać sezamem. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.
Sokolik koszykarz

Produkty 
w tym przepisie