Sokolik kucharz

TARTA Z CUKINIĄ I FOODBOLÓWKAMI

Składniki

  • 1 opakowanie Foodbolówek
  • 1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól i pieprz
  • masło do formy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. 
  • Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną. 
  • Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  • Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.
Sokolik koszykarz

Produkty 
w tym przepisie